Montignac, Sonja Bakker, Atkins, dr. Frank. Ken je ze nog? Alle vier veroorzaakten ze een krankzinnige dieethype. Je kon op je verjaardag geen fatsoenlijke taart meer trakteren, want de helft van je visite was ‘net zo lekker bezig’. Gelukkig is het jaar erop een calorierijke traktatie gewoon weer welkom. Inmiddels heeft ook je visite begrepen dat speeddiëten geen enkele zin heeft. Net als de bedenkers van zulke kansloze afvalraces ziet ook menig zelfbenoemd psychologiegoeroe brood in het aanwakkeren van zo’n hype. Immers, als het je lukt een best seller te schrijven over een of andere populaire zelfhulpmethode die geluk, intelligentie, een eeuwigdurende relatie of zelfs een crazy sex life belooft, kan je bankrekening op den duur vormen aannemen van die van Harry Potter schrijfster JK Rowling. Dus puilen boekenwinkels uit met titels als: “De kracht van harmonie”, “De cirkel is rond” of “Tegenwind brengt de vlieger omhoog”. Kwakzalvers.

Anders is het met de zelfhulpmethodiek ‘gedachten-kracht’. Deze belooft de kwaliteit van je leven significant te boosten. De methode is niet nieuw, maar wint de laatste tijd flink terrein. Essentie is dat je ontdekt welke negatieve gedachten een belemmerende invloed op je leven hebben en je jezelf traint deze ‘om te buigen’ en positief in te zetten. Gedachtenkracht helpt je op allerlei niveaus anders te handelen, vanuit de wetenschap dat onze gedachten de drijfveren van onze emoties zijn, die op hun beurt ons gedrag bepalen. En vergis je niet, we denken heel wat na. De Amerikaanse psycholoog Timothy Brown onderzocht dat we per dag gemiddeld zo’n 40.000 gedachten hebben. Guess what? Ongeveer 70% daarvan is negatief. Vrij essentieel dus om je eigen gedachtenpatroon te kennen en de positieve kracht ervan te ontwikkelen. Alles behalve een hype, lijkt me. Sterker nog, wie het intellectueel eigendom van de methodiek gedachtenkracht claimt, lijdt vermoedelijk zelf aan een hardnekkige vorm van grootheidswaanzin. Controle over je gedachten is fundamenteel.

Terug naar de grond. Stel je voor: je bent vijftig plus en zoekt een baan. Kans is groot dat je meer dan eens denkt dat werkgevers niet meer op je zitten te wachten. Dat ze je te duur vinden, niet in je willen investeren en je beschouwen als een digibeet die onmogelijk nog aansluiting gaat vinden bij generatie Y. Daarnaast weet je maar al te goed dat solliciteren anno vandaag anders werkt dan toen. Dus laat je je sollicitatiekennis en -vaardigheden upgraden. Je leert de fijne kneepjes van netwerken, de do’s en dont’s van een goede motivatiebrief, hoe je social media gebruikt en je cv update en je oefent het voeren van een sollicitatiegesprek.

Maar goed, jij bent ook niet op je achterhoofd gevallen. Je weet dondersgoed waar deze blogpost naartoe gaat. Je hoeft immers geen rocket scientist te zijn om te snappen dat succesvol solliciteren maar een klein beetje te maken heeft met sollicitatiekennis en -vaardigheden. Tuurlijk, je moet ’t spelletje slim weten te spelen, maar dat is niet meer dan een randvoorwaarde. Je gedachten zijn de baas. De kracht ervan is sterker dan je denkt. Als je aan jezelf twijfelt, ga je je ondergeschikt gedragen en afhankelijk opstellen. Kansloos. Je bent geen gevangene, die smeekt om gratie. Je zoekt een baan.

Succesvol solliciteren gaat om positief denken en doen. Regie pakken. Be in control. Benader de arbeidsmarkt vanuit de gedachte dat je op zoek bent naar samenwerking en niet zomaar met jan en alleman zaken doet. Laat je eens inspireren door de kunst van acquisitie en leer denken in termen als toegevoegde waarde, relatiemanagement en wederzijds vertrouwen. Neem deze gedachten en attitude als vertrekpunt en je zult merken dat je met andere ogen naar jezelf, de arbeidsmarkt en je sollicitatietraject kijkt. Geloof me, zo’n houding heeft direct een positieve invloed op alle keuzes die je maakt. Vanaf de oriëntatiefase handel je anders. Meer vanuit je eigen kracht. Vanaf nu zoek je naar kansen en wederzijdse belangen, straal je gelijkwaardigheid uit, benoem je in je cv en motivatiebrief haarscherp raakvlakken tussen jou en de organisatie, ben je in een gesprek open over je valkuilen en durf je jouw visie te geven en kritische vragen te stellen. Laat dit nou net de zelfverzekerde sollicitatiehouding zijn waar iedere werkgever naar op zoek is.

Wat vind je van dit artikel?
[Totaal: 6    Gemiddelde: 4.2/5]